Вехнещите билки и гъби са идеални за супа, старият хляб се преражда в крутони
Снимка: Shutterstock
Отворете хладилника. Нерядко в него се намират вехнещи зеленчуци, мляко със съмнителна свежест или полупразни опаковки от сос. Може да се изкушите да изхвърлите всичко.
Или: да спестите пари, да избегнете прахосването и да превърнете остатъците в нещо вкусно с тези 11 съвета.
1. Замразете месото и колбасите
Замразете всички месни продукти, които има опасност да се развалят. Особено ако възнамерявате да пътувате, но нямате достатъчно време да изядете всичко в хладилника.
Бонус: Когато сте далеч от дома
Ако токът спре за дълго, храната в хладилника може да се размрази и това да доведе до бактериално замърсяване. Когато захранването се върне, храната ще замръзне отново, а вие няма да разберете, ако се прибирате от дълго пътуване. Има обаче начин да избегнете това. Напълнете пластмасова чаша с вода и я оставете във фризера. Когато водата замръзне, поставете отгоре монета и върнете във фризера. Когато се приберете, не забравяйте да погледнете чашата. Ако монетата е на дъното, всичко е било размразено.
Какви са вашите трикове за избягване на разхищенията? Споделете в коментарите.
2. Презрелите домати са идеални за сос
Ако доматите са започнали да се развалят, не бързайте да ги изхвърлите. Обелете ги и ги задушете на умерена температура за 10 минути. Добавете ситно нарязан чесън, шипка сол и шипка захар. Върнете на огъня и варете още от 5 до 7 минути. Подправете на вкус – малко черен пипер, малко босилек са идеални в случая.
3. Замразете остатъците от соса
Сосове, бульони, свежи подправки в зехтин, дори и вино. Изливате във формички за лед и съхранявате във фризера. Превръщат се в апетитни подправки за разнообразни ястия.
4. Изпечете зеленчуците, които са тръгнали да се развалят
Чушки, домати, фасул, лук, тиквички, броколи – вземете всички зеленчуци, които можете все още да спасите, нарежете на едро и
сложете в затворен съд за печене. Импровизирайте с вариация на добрия стар гювеч. Може да добавите месо по желание.
5. Използвайте остатъците от различни продукти, за да направите пица
Можете да разбъркате остатъците от кетчуп и майонеза и да намажете сместа върху тестото; да нарежете на ситно останалите в хладилника ви колбас, маслини, печено месо, домати – използвайте въображението си. Когато пицата е изпечена, изключете печката, поръсете с настърган кашкавал и оставете в топлата фурна, докато кашкавалът се разтопи.
6. Ако млякото е започнало да вкисва, все още може да се използва за печива
Леко престоялото мляко да се използва за палачинки, гофрети, всички видове сладкиши и домашни сирена – включително рикота, която е доста скъпа в магазините. Въпреки това, важно е да купувате качествено мляко. Може да се използва, ако е леко вкиснало, но не и безнадеждно гранясващо.
Продължава на Обекти Бг
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари